Special
Digitaal centralebankgeld: waar gaat het over? (Dutch)
Er is nog veel onduidelijk over digitaal centralebankgeld. Deze special is een inleiding tot een reeks waarin veel, zo niet alle aspecten van CBDC zullen worden besproken.
Special
Er is nog veel onduidelijk over digitaal centralebankgeld. Deze special is een inleiding tot een reeks waarin veel, zo niet alle aspecten van CBDC zullen worden besproken.
Special
China loopt voorop met de invoering van digitaal centrale bankgeld. China benadert dit vooral vanuit de optiek: kan een digitale munt bijdragen aan versterking van de positie van ons in de wereld?
Special Dutch version
The EU Taxonomy is a new ‘green language’ that helps to identify sustainable investments. Large public-interest companies within the EU will soon be required to report which part of their turnover and expenditure is in line with this.
Column
Als een centrale bank onafhankelijk wil blijven, moet zij ook verantwoording afleggen en goed communiceren. Als centrale bankiers dat niet zelf regelen, dan doet de politiek dat wel voor hen.
Special
Door de komende jaren de Europese begroting te financieren via de uitgifte van obligaties en de centrale bank tegelijkertijd kortlopend geldmarktpapier uit te laten geven, slaat men drie vliegen in één klap.
Column
De roep om de geldpers aan te zetten om overheidsuitgaven te financieren is door de coronacrisis steeds luider geworden. Maar dat is een slecht plan als je structureel financieel afhankelijk bent van het buitenland.
Column
De roep om onze herstelgelden groen te besteden wordt luider. Hiervoor heeft de EU een taxonomie voor duurzaamheid opgesteld. Op deze manier zetten we een grote stap in de richting van een duurzame, circulaire economie.
Special
De coronacrisis verandert ons betaalgedrag. Het gevaar bestaat dat, als het gebruik van cash afneemt, sommige mensen niet meer kunnen meedoen. Een slimme vorm van digitaal centralebankgeld kan helpen.
Column
Waarom heeft iedereen het over een recessie, maar voorspellen economen groei? Economen hebben meestal maar één hoofdscenario, waardoor zelfs een aanzienlijk risico van een recessie geen plaats heeft in hun voorspelling. Dat kan beter, stelt Menno Middeldorp.
Special
De schulden van Nederlandse bedrijven en huishoudens zijn hoog in vergelijking met andere landen. De hoge hypotheekschulden en de in Nederland gevestigde multinationals stuwen de schulden op. Toch is niet iedere schuld per definitie risicovol.
Special
Modern Monetary Theory stelt dat overheden hun uitgaven onbeperkt monetair kunnen financieren. Dit klopt niet. Hoewel het goed is dat MMT meer aandacht besteedt aan begrotingsbeleid en de financiering ervan, schiet MMT als theorie tekort.
Special
Over depositogarantie en resolutie bestaan veel misverstanden. In deze special wordt uitgelegd hoe het achter de schermen werkt.
Column
De Libra houdt de gemoederen sterk bezig. Toch zou de Libra in handen van het IMF aan een meer stabiele mondiale financiële architectuur kunnen bijdragen.
Column
Draghi’s ambtstermijn loopt over zeven maanden af, maar hij lijkt alsnog een konijn uit z’n hoge hoed te toveren. Betekent dit dat de beleidsrente voor een nog langere periode laag blijft? En gaat de ECB mogelijk nog een stapje verder?