Column
Libra kan een mooie aanzet zijn voor een betere SDR (Dutch)
De Libra houdt de gemoederen sterk bezig. Toch zou de Libra in handen van het IMF aan een meer stabiele mondiale financiële architectuur kunnen bijdragen.
Column
De Libra houdt de gemoederen sterk bezig. Toch zou de Libra in handen van het IMF aan een meer stabiele mondiale financiële architectuur kunnen bijdragen.
Column
Een betaalbank heeft nog steeds risico’s. Een betaalrekening bij zo’n bank is een stuk duurder dan wat u nu gewend bent. En een betaalbank financiert geen economische activiteit. Wat is de toegevoegde waarde dan?
Column
Ondernemers zouden het ‘moderne betalen’ met nog meer enthousiasme moeten omarmen dan zij nu al doen. Dat heeft voordelen, want een overwegend girale wereld is goedkoper, veiliger en minder fraudegevoelig. Ondernemers die daar op inspelen, hebben een streepje voor.
Column
De eurocrisis leert dat het goed zou zijn om nieuwe beleidsregels op te nemen voor landen met grote spaaroverschotten (ofwel structurele onderbesteding). Het instellen van evenwichtige spelregels voor overschot- en tekortlanden zou het leven voor allemaal een stuk vrolijker maken.
Column
Het wordt steeds duidelijker dat de stagnatie en de historisch lage rente de wereldeconomie ontwrichten en zicht op snelle verbetering is er niet. De magie van centrale banken is uitgewerkt en het is daarom hoogste tijd om het monetaire beleid fundamenteel te herijken.
Column
De eurozone heeft dringend behoefte aan een groeistimulans. Ons voorstel: laat de ECB door de EIB uitgegeven obligaties opkopen en gebruik de opbrengsten om projecten in de Europese infrastructuur te financieren. Dit heeft drie duidelijke voordelen.
Column
Terugkijkend op 2014 kunnen we stellen dat het economische herstel ook in ons land eindelijk is ingetreden. De economie groeit weer en de werkgelegenheid neemt langzaam toe.
Column
Soms krijgt een mens het gevoel dat Noord-Europese beleidsmakers een afkeer hebben van economische groei. Hun beleid kende enig succes, want over de hele linie nemen de overheidstekorten in de eurozone af. Maar de prijs is zeer hoog geweest.
Column
Friedrich Hayek wordt door velen gezien als de geestelijk vader van de bitcoin. Hayek stelde namelijk in 1975 voor om iedere vorm van overheidsbemoeienis met geld te doorbreken. Zijn remedie: laat commerciële banken hun eigen (papier)geld uitgeven.
Column Dutch version
On Thursday 5 June, the European Central Bank cut its official rates to the lowest level ever and the deposit interest rate is now actually negative. Granted, the drop was only 0.10%, but it still represents an important move into uncharted territory.
Column
Geld: wat is het, waar komt het vandaan, waaraan ontleent het zijn waarde, wat gebeurt er als het zijn waarde verliest en waar verdwijnt het?
Column
Het is nog steeds niet gelukt om de crisis rond de euro in te dammen. Een financiële crisis in een land dat minder dan 2% van de Europese economie uitmaakt, brengt het voortbestaan van de euro in gevaar.
Column
Wereldwijd valt het economisch groeitempo terug en de neerwaartse risico's zijn groot. Volgens CDA-minister De Jager van Financiën hangt een zware storm in de lucht.
Column
Bij alle commotie rond de financiële problemen in Europa lijkt het belang van het Europese integratieproces steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen.