Column
Puzzelen over 2016 (Dutch)
Op het eerste gezicht gaat het economisch ontegenzeglijk goed in Nederland en de eurozone. Maar is dat wel echt zo? En wat is de maatstaf hiervoor? Of ben ik gewoon vaak te negatief? Een hele puzzel zo eind 2016.
Column
Op het eerste gezicht gaat het economisch ontegenzeglijk goed in Nederland en de eurozone. Maar is dat wel echt zo? En wat is de maatstaf hiervoor? Of ben ik gewoon vaak te negatief? Een hele puzzel zo eind 2016.
Column
Nederland is één van de zes landen die zich oprichter van de EU mag noemen. Ons land was er vanaf het begin bij. Het heeft in veel opzichten voorop gelopen. Waarom zou ons land ooit uit de EU willen?
Column
Na implementatie van nieuwe regels in de EU met betrekking tot oplaadkabels van mobiele telefoons, zijn 99% van de verkochte telefoons oplaadbaar met een micro-usb-kabel. Daardoor is de productie van elektronisch afval flink afgenomen.
Column
Volgens minister Dijsselbloem heeft de bankencrisis primair gezorgd voor het huidige populisme in Europa. Met zijn uitspraken doet de minister afbreuk aan de verhouding tussen de financiële sector en de maatschappij, terwijl het voor zowel de maatschappij als de sector nodig is dat deze verhouding verbetert.
Column
De wereld is de afgelopen jaren er nu niet bepaald leuker op geworden. Groepen in de samenleving staan zonder begrip tegenover elkaar. Laten we nu eerst werk maken van elkaar begrijpen. Dat hebben we toch echt nodig.
Column
Het debacle rond de onderhandelingen van het Ceta-akkoord met Canada heeft grote gevolgen voor de onderhandelingspositie van de EU en vormt een bedreiging voor de Nederlandse economie. Andere landen of handelsblokken zullen zich tweemaal bedenken voor ze gaan onderhandelen met de EU.
Column
De nieuwe president erft een grote staatsschuld. Op de middellange termijn is dat problematisch omdat hogere rentelasten andere uitgaven verdringen. Om verschillende redenen is het echter moeilijk om de staatsschuld in omvang terug te brengen.
Column
Feiten lijken er vaak niet meer toe te doen bij beslissingen. Een visie is ook maar een ‘mening’. Maar juist nu is een visie op de toekomst van groot belang. Geen visie hebben is door de lage rente nog nooit zo duur geweest.
Column
De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, legde vorige week verantwoording af in het hol van de leeuw; de Duitse bondsdag. Duitse (en Nederlandse) politici moeten zich echter niet bemoeien met het monetaire beleid van de ECB.
Column
Als u de afgelopen jaren ons Economisch Kwartaalbericht met enige regelmaat heeft gelezen, dan bent u geregeld zinnen tegengekomen als ‘de neerwaartse risico’s zijn groter dan de opwaartse’ of ‘de kans bestaat dat de groei ook komend jaar lager uitvalt’. En niet voor niets.
Column
Af en toe ben ik best jaloers op mijn zoontje van vier. Zo’n ongecompliceerd wereldbeeld. Nu bekruipt me regelmatig het gevoel dat economen af en toe ook vierjarigenlogica gebruiken: een heleboel zaken niet die er wel toe doen juist niet mee nemen.
Column
Italië, vakantieland bij uitstek. Wij Nederlanders brengen er maar wat graag onze vakantie door. Maar is het u ook niet ooit opgevallen dat er zich regelmatig meer bankkantoren dan pizzeria’s bevinden in de straten van die mooie historistische steden?
Column
De homo economicus bestaat niet in werkelijkheid. Zoveel is duidelijk na de uitslag van het Brexitreferendum. Maar schijnbaar bestaat de gewone Brit van vlees en bloed ook niet. Die vermijdt namelijk economische verliezen en onzekerheid.
Column
‘The economy, stupid’ hield Bill Clinton in 1992 zijn kiezers voor. Bijna een kwart eeuw later is het de beurt aan Hillary Clinton. Zij doet er goed aan om een ander adagium te hanteren. De kandidatuur van Donald Trump, de Brexit en de opkomst van nationalistische partijen in Europa maken namelijk pijnlijk duidelijk dat feiten en economische ratio het onderspit delven.
Column
Volgens sommigen gaan we op weg naar een economie van overvloed. Ik vraag het me af. Maar als die er komt, dan zal de mens juist streven naar exclusiviteit: dat is de manier om ons ook in de overvloedeconomie te onderscheiden.