Column
De economische casus voor het bijeenhouden van de eurozone is ijzersterk, maar in het huidige tijdsgewricht weet je het maar nooit. Het idee om de euro maar weer op te heffen is helaas nog springlevend.
Column
Het zal slechts weinigen zijn ontgaan dat onze pensioenfondsen in zwaar weer verkeren. Door een combinatie van factoren zijn de dekkingsgraden in het algemeen fors gedaald. Ook de fondsen die nog niet in de gevarenzone zitten, zien de bui al hangen.
Column
Er spelen op dit moment in Brussel onder andere discussies over bankenbelasting, strengere kapitaal- en liquiditeitseisen, regulering van derivatentransacties, harmonisatie van depositogarantiestelsels (DGS) en Europees toezicht op banken.
Economic Quarterly Report
De wereldeconomie bevindt zich in een onzekere fase. Na de korte maar hevige recessie die eind 2008 inzette, is wereldwijd alweer snel een overtuigend groeiherstel opgetreden. Helaas is dit herstel inmiddels alweer aan slijtage onderhevig.
Column
Er zijn nog steeds fundamentele mondiale onevenwichtigheden die een houdbare groei in de weg staan. Alleen een ingrijpende hervorming van de internationale infrastructuur kan die onevenwichtigheden wegwerken. En daar moet nog aan begonnen worden.
Column
De Europese ministers van financiën hebben eindelijk laten zien de acute crisis rond de euro te willen bezweren. Niet alleen zijn de Griekse problemen voorlopig opgelost, ook is de kans op uitzaaiing van de problemen naar Portugal en Spanje verkleind.
Column
De euro is een ‘reus op lemen voeten’, zo orakelde Doede Keuning onlangs in het FD. Na zo’n kop gaat een mens er toch eens goed voor zitten. Daarom zou de munt van de grootse economie ter wereld een reus op lemen voeten zijn?
Column
Het steunpakket voor Griekenland dat Europa en het IMF begin april aankondigden is door de markten ontvangen als te weinig en te laat. Heeft deze maatregel de broodnodige overtuigingskracht om de ernstig verontruste Europese markten te kalmeren?
Column
Het IMF gaat een belangrijke rol spelen bij het oplossen van de Griekse problemen. Hoewel nog maar een paar jaar geleden steeds meer stemmen opgingen om het IMF maar overbodig te verklaren, is het fonds weer helemaal terug.
Column
Het heeft even geduurd, maar toen lag er ook wat moois: een reddingsplan voor Griekenland. Was het maar waar. Het gedoe rond de Griekse begrotingsperikelen laat Europa van zijn minst overtuigende kant zien.
Column
Onlangs was de Griekse premier op bezoek bij bondskanselier Merkel. De Grieken hebben niet om financiële steun gevraagd en op die niet-gestelde vraag hoefde Merkel niet te antwoorden. Wel willen de Duitsers een Europees Monetair Fonds oprichten.
Economic Quarterly Report
Na een diepe recessie heeft de economie van de eurozone heel voorzichtig de groei weer hervat. Maar het herstel is broos. Grote verschillen in de gevolgen van de recessie hebben het economische beeld van de eurozone flink veranderd.
Column
Griekenland is de bakermat van onze beschaving. Het heeft ons veel geschonken, waarbij de democratische staatsvorm misschien wel het grootste geschenk is. Een ander prachtgeschenk zijn natuurlijk de Olympische Spelen.
Economic Comment
Griekenland is deze week weer in het nieuws; haar overheid zou boekhoudkundige trucs gebruiken om de staatsschuld er lager uit te laten zien dan deze is. Maar de nieuwswaarde voor wat betreft de analyse van de Griekse overheidsfinanciën is gering.