Column
Na Griekenland staat nu Ierland volop in de schijnwerpers. En in de coulissen staan Portugal en Spanje al te wachten. We hebben het over de landen in de eurozone die hun zaakjes verregaand niet op orde hebben en daar nu de prijs voor betalen.
Column
Column Wim Boonstra in het Financieele Dagblad van 18 november 2010
Column
Column Wim Boonstra in het Financieele Dagblad van 4 november 2010
Column
Grote sportevenementen roepen hevige positieve emoties op, vooral bij liefhebbers van grote sportevenementen dus. Iedere keer als ons land een EK, WK of de Olympische Spelen wil binnenhalen, wordt dat dan geflankeerd met zeer enthousiaste verhalen.
Column
De economische casus voor het bijeenhouden van de eurozone is ijzersterk, maar in het huidige tijdsgewricht weet je het maar nooit. Het idee om de euro maar weer op te heffen is helaas nog springlevend.
Column
Het zal slechts weinigen zijn ontgaan dat onze pensioenfondsen in zwaar weer verkeren. Door een combinatie van factoren zijn de dekkingsgraden in het algemeen fors gedaald. Ook de fondsen die nog niet in de gevarenzone zitten, zien de bui al hangen.
Column
Er spelen op dit moment in Brussel onder andere discussies over bankenbelasting, strengere kapitaal- en liquiditeitseisen, regulering van derivatentransacties, harmonisatie van depositogarantiestelsels (DGS) en Europees toezicht op banken.
Column
Er zijn nog steeds fundamentele mondiale onevenwichtigheden die een houdbare groei in de weg staan. Alleen een ingrijpende hervorming van de internationale infrastructuur kan die onevenwichtigheden wegwerken. En daar moet nog aan begonnen worden.
Column
Het wereldkampioenschap voetbal staat in het teken van de blunders in de arbitrage. Scheidsrechters maken nu eenmaal fouten. Net als spelers overigens, maar dwalingen in de arbitrage worden als hoogst onredelijk ervaren.
Column
De Europese ministers van financiën hebben eindelijk laten zien de acute crisis rond de euro te willen bezweren. Niet alleen zijn de Griekse problemen voorlopig opgelost, ook is de kans op uitzaaiing van de problemen naar Portugal en Spanje verkleind.
Column
De euro is een ‘reus op lemen voeten’, zo orakelde Doede Keuning onlangs in het FD. Na zo’n kop gaat een mens er toch eens goed voor zitten. Daarom zou de munt van de grootse economie ter wereld een reus op lemen voeten zijn?
Column
Het steunpakket voor Griekenland dat Europa en het IMF begin april aankondigden is door de markten ontvangen als te weinig en te laat. Heeft deze maatregel de broodnodige overtuigingskracht om de ernstig verontruste Europese markten te kalmeren?
Column
Het IMF gaat een belangrijke rol spelen bij het oplossen van de Griekse problemen. Hoewel nog maar een paar jaar geleden steeds meer stemmen opgingen om het IMF maar overbodig te verklaren, is het fonds weer helemaal terug.
Column
Het heeft even geduurd, maar toen lag er ook wat moois: een reddingsplan voor Griekenland. Was het maar waar. Het gedoe rond de Griekse begrotingsperikelen laat Europa van zijn minst overtuigende kant zien.