RaboResearch - Economic Research

Special

Uit de euro stappen, maar wel in de EU blijven? (Dutch)

De overgang van de ene valuta naar een andere is geen eenvoudig proces. Het vergt voorlichting, prijzen en systemen moeten worden aangepast, en er moeten nieuwe munten en bankbiljetten komen. En dat is nog lang niet alles. Hoe zou een euro-exit eruit zien voor landen met een sterke of juist een zwakke economie?

Special

Financiering staatsschuld is helemaal geen probleem (Dutch)

Kabinet Rutte IV geeft veel geld uit, maar financiering hiervan is geen probleem, in tegenstelling tot wat o.a. het CPB suggereert. Redenen zijn onder meer een spaaroverschot, een toekomstige belastingclaim op pensioenen en hogere groei door de investeringen in onderwijs en innovatie.

Special

Hoe werkt geldschepping? (Dutch)

Over geldschepping en de rol van de banken daarin bestaan veel misverstanden. In deze Special trachten we deze misverstanden uit de weg te ruimen. Daarbij gaat het niet alleen om het proces van geldschepping, maar ook over de kredietverlening.

Special

Wat betekenen inflatie en deflatie voor jou? (Dutch)

Prijzen zijn altijd in beweging. Prijsstabiliteit betekent dus niet dat alle prijzen stabiel zijn. Inflatie en deflatie hebben gevolgen voor de inkomens- en vermogensverdeling. Iedereen wordt in meer of mindere mate geraakt door prijsstijgingen of –dalingen. Soms kun je je er tegen beschermen, maar de economisch zwakkeren zijn het meest kwetsbaar.

Special

Op weg naar een girale wereld? (Dutch)

Wereldwijd proberen beleidsmakers chartaal geld te ontmoedigen, om criminaliteit terug te dringen en ruimte te maken voor het monetaire beleid. Maar voorlopig is het gebruik van chartaal geld nog hardnekkig.

Special

Financiële sector en samenleving in debat (Dutch)

In het rapport Samenleving en financiële sector in evenwicht gaat de WRR het ‘bankbashen’ voorbij om gezamenlijk met de financiële sector na te denken over hoe banken de samenleving optimaal kunnen bedienen. Wij pakken de handschoen graag op.

Special

De voor- en nadelen van full reserve banking (Dutch)

Invoering van full reserve banking brengt niet alleen voordelen, maar ook nadelen met zich mee. Procycliciteit wordt niet volledig uitgebannen, klantvrijheid wordt sterk ingeperkt en verlegging van activiteiten naar het niet-gereguleerde deel van het financiële stelsel wordt in de hand gewerkt. De voorgestelde grotere rol voor de overheid in het geldscheppingsproces is omstreden.

Special Dutch version

Outlook 2016

The Dutch economy is forecast to grow by 2½% in 2016, after projected growth of 2% in 2015. This growth is broad-based. The global economy is continuing to grow at a reasonable pace, but it is not really taking off unaided.