RaboResearch - Economic Research

Special

Uit de euro stappen, maar wel in de EU blijven? (Dutch)

De overgang van de ene valuta naar een andere is geen eenvoudig proces. Het vergt voorlichting, prijzen en systemen moeten worden aangepast, en er moeten nieuwe munten en bankbiljetten komen. En dat is nog lang niet alles. Hoe zou een euro-exit eruit zien voor landen met een sterke of juist een zwakke economie?

Economic Report

Inflatie is meer dan koopkrachtverlies (Dutch)

Hoe langer een hoog inflatietempo volhoudt, hoe pijnlijker de remedie. Na de jaren zeventig was een diepe mondiale recessie nodig om het inflatiemonster te bezweren. Het valt te hopen dat de monetaire autoriteiten het ditmaal niet zover laten komen.

Special

Should the ECB consider issuing its own securities?

The issuance of securities by a central bank is a very market friendly instrument of open market operations, which already is used by many central banks all over the world. Now that the ECB faces the challenge of reducing bank liquidity with as little as possible disturbance of financial markets, it might also consider to issue ECB-securities. This would bring two advantages.

Special

Hoe werkt geldschepping? (Dutch)

Over geldschepping en de rol van de banken daarin bestaan veel misverstanden. In deze Special trachten we deze misverstanden uit de weg te ruimen. Daarbij gaat het niet alleen om het proces van geldschepping, maar ook over de kredietverlening.

Special

Wat betekenen inflatie en deflatie voor jou? (Dutch)

Prijzen zijn altijd in beweging. Prijsstabiliteit betekent dus niet dat alle prijzen stabiel zijn. Inflatie en deflatie hebben gevolgen voor de inkomens- en vermogensverdeling. Iedereen wordt in meer of mindere mate geraakt door prijsstijgingen of –dalingen. Soms kun je je er tegen beschermen, maar de economisch zwakkeren zijn het meest kwetsbaar.