Special
Heeft CBDC invloed op het monetaire beleid? (Dutch)
In een wereld zonder cash opent digitaal centralebankgeld (CBDC) nieuwe mogelijkheden voor het monetaire beleid. Maar centrale banken zijn terughoudend.
Special
In een wereld zonder cash opent digitaal centralebankgeld (CBDC) nieuwe mogelijkheden voor het monetaire beleid. Maar centrale banken zijn terughoudend.
Special
Over geldschepping en de rol van de banken daarin bestaan veel misverstanden. In deze Special trachten we deze misverstanden uit de weg te ruimen. Daarbij gaat het niet alleen om het proces van geldschepping, maar ook over de kredietverlening.
Column
De Japanse bank Nomura schaart Nederland onder de economisch meest kwetsbare landen. Ons land zou dichter bij een crisis staan dan Turkije of Brazilië. Wij denken dat Nomura de plank misslaat. En wat heb je aan een alarm dat voortdurend afgaat?
Special
Prijzen zijn altijd in beweging. Prijsstabiliteit betekent dus niet dat alle prijzen stabiel zijn. Inflatie en deflatie hebben gevolgen voor de inkomens- en vermogensverdeling. Iedereen wordt in meer of mindere mate geraakt door prijsstijgingen of –dalingen. Soms kun je je er tegen beschermen, maar de economisch zwakkeren zijn het meest kwetsbaar.
Economic Report
Dit themabericht bespreekt de mogelijke nadelen van CBDC. Die bestaan onder meer uit een slechtere bancaire intermediatie en een verslechterende financiële stabiliteit. Maar alles hangt af van de wijze waarop CBDC wordt vormgegeven.
Economic Report
Een belangrijk argument vóór CBDC is dat mensen steeds minder contant geld gebruiken. Bij nadere beschouwing blijkt echter, dat mensen nog steeds contant geld aanhouden, ook in ons land of Zweden. Contant geld is dus nog lang niet verdwenen. Dus dit argument overtuigt niet echt.
Column
Europa is een beetje als water uit de kraan. Iedereen heeft er voordeel van, maar veel mensen zijn zich daar nauwelijks van bewust. Misschien moet Europa daarom eens grootschalig uitpakken en alle Europeanen een cadeautje geven dat voelbaar is in de portemonnee.
Special
De coronacrisis verandert ons betaalgedrag. Het gevaar bestaat dat, als het gebruik van cash afneemt, sommige mensen niet meer kunnen meedoen. Een slimme vorm van digitaal centralebankgeld kan helpen.
Economic Report
De WRR bepleit invoering van digitaal centralebankgeld (CBDC). Dit is een forse verandering van het financiële stelsel. Het leidt tot hoge kosten, kan de stabiliteit ondermijnen en noopt tot een nieuwe inrichting van het bancaire toezicht. Goed idee?
Column
Een betaalbank heeft nog steeds risico’s. Een betaalrekening bij zo’n bank is een stuk duurder dan wat u nu gewend bent. En een betaalbank financiert geen economische activiteit. Wat is de toegevoegde waarde dan?
Economic Report
Als ons land de euro zou verlaten, gaat het beleidsmatig terug in de tijd. Het eindresultaat is niet meer, maar juist minder soevereiniteit. De hele Nexit-discussie is onzinnig.
Column
Ondernemers zouden het ‘moderne betalen’ met nog meer enthousiasme moeten omarmen dan zij nu al doen. Dat heeft voordelen, want een overwegend girale wereld is goedkoper, veiliger en minder fraudegevoelig. Ondernemers die daar op inspelen, hebben een streepje voor.
Special
Wereldwijd proberen beleidsmakers chartaal geld te ontmoedigen, om criminaliteit terug te dringen en ruimte te maken voor het monetaire beleid. Maar voorlopig is het gebruik van chartaal geld nog hardnekkig.
Column
De koers van de Amerikaanse dollar staat onder druk, maar het is nog steeds op afstand ’s wereld belangrijkste munt. Dat blijft voorlopig nog wel even zo. En dat is een gemengde zegen voor de rest van de wereld.
Column
De eurocrisis leert dat het goed zou zijn om nieuwe beleidsregels op te nemen voor landen met grote spaaroverschotten (ofwel structurele onderbesteding). Het instellen van evenwichtige spelregels voor overschot- en tekortlanden zou het leven voor allemaal een stuk vrolijker maken.