RaboResearch - Economic Research

Special

Uit de euro stappen, maar wel in de EU blijven? (Dutch)

De overgang van de ene valuta naar een andere is geen eenvoudig proces. Het vergt voorlichting, prijzen en systemen moeten worden aangepast, en er moeten nieuwe munten en bankbiljetten komen. En dat is nog lang niet alles. Hoe zou een euro-exit eruit zien voor landen met een sterke of juist een zwakke economie?

Special

Hoe werkt geldschepping? (Dutch)

Over geldschepping en de rol van de banken daarin bestaan veel misverstanden. In deze Special trachten we deze misverstanden uit de weg te ruimen. Daarbij gaat het niet alleen om het proces van geldschepping, maar ook over de kredietverlening.

Special

Wat betekenen inflatie en deflatie voor jou? (Dutch)

Prijzen zijn altijd in beweging. Prijsstabiliteit betekent dus niet dat alle prijzen stabiel zijn. Inflatie en deflatie hebben gevolgen voor de inkomens- en vermogensverdeling. Iedereen wordt in meer of mindere mate geraakt door prijsstijgingen of –dalingen. Soms kun je je er tegen beschermen, maar de economisch zwakkeren zijn het meest kwetsbaar.

Special

De wereldeconomie heeft een nieuw valuta-anker nodig (Dutch)

Sinds het einde van het stelsel van Bretton Woods heeft de wereldeconomie geen objectief valuta-anker meer. De dollar staat centraal. Dit geeft de Amerikaanse economie bepaalde voordelen, maar voor de wereld is het een suboptimale situatie. Het is beter om de SDR deze rol te geven.

Special

Modern Monetary Theory (Dutch)

Modern Monetary Theory stelt dat overheden hun uitgaven onbeperkt monetair kunnen financieren. Dit klopt niet. Hoewel het goed is dat MMT meer aandacht besteedt aan begrotingsbeleid en de financiering ervan, schiet MMT als theorie tekort.