RaboResearch - Economic Research

Economic Report

Inflatie is meer dan koopkrachtverlies (Dutch)

Hoe langer een hoog inflatietempo volhoudt, hoe pijnlijker de remedie. Na de jaren zeventig was een diepe mondiale recessie nodig om het inflatiemonster te bezweren. Het valt te hopen dat de monetaire autoriteiten het ditmaal niet zover laten komen. Beter nu een korte en relatief milde groeivertraging dan later een lange en zware recessie. Waarbij de overheid de belangrijke taak heeft om de koopkracht van de zwakkeren te beschermen.

Special

Inflatiemonitor Nederland: inflatie zet flinke stap terug, maar blijft hoog (Dutch)

Inflatie is terug van weggeweest en domineert momenteel het economische nieuws. Een sterke stijging van het algemene prijspeil kan de koopkracht van huishoudens uithollen en de winsten van bedrijven aantasten. In deze maandelijkse inflatiemonitor voor de Nederlandse economie geven we duiding aan de inflatiecijfers en presenteren we onze inflatieverwachtingen.

Special

Inflatiemonitor Nederland: lichtpuntjes aan het eind van de inflatietunnel (Dutch)

Inflatie is terug van weggeweest en domineert momenteel het economische nieuws. Een sterke stijging van het algemene prijspeil kan de koopkracht van huishoudens uithollen en de winsten van bedrijven aantasten. In deze maandelijkse inflatiemonitor voor de Nederlandse economie geven we duiding aan de inflatiecijfers en presenteren we onze inflatieverwachtingen. Voor meer technische informatie verwijzen we naar de laatste paragraaf van deze publicatie.

Economic Update

Nederland: Economische tegenwind op komst (Dutch)

Ondanks dat de meeste cijfers nog een positief beeld laten zien, verwachten we dat de Nederlandse economie eind dit jaar en begin volgend jaar licht krimpt. De eerste tekenen van een verminderde productie zien we al terug in een afnemend producentenvertrouwen.

Column

Too much is not enough (Dutch)

Tijdens het lezen van de Miljoenennota spookte een zinnetje uit het nummer Oh no! Bruno! van de Canadese punkrockband Nomeansno door mijn hoofd: too much is not enough. Deze vijf woorden vatten de Miljoenennota wat mij betreft namelijk perfect samen.