RaboResearch - Economic Research

Column

Een behaaglijke economie (Dutch)

Onzekerheid over de toekomst, het eigen inkomen en het niet echt ervaren dat het veel beter gaat schragen onbehagen. Een paar economische ontwikkelingen kunnen vrij aardig verklaren waarom Nederlanders zich minder prettig voelen.

Special

Kabinet spaart kool en geit (Dutch)

Prinsjesdag 2016 is een goednieuwsshow. En voordat we het feestje gaan bederven: dat goede nieuws is terecht. Maar het is ook duidelijk een verkiezingsbegroting: geen hervormingen meer en de kool en de geit worden gespaard.

Economic Comment

De woningmarkt zit flink in de lift (Dutch)

De cijfers over het aantal woningverkopen en de huizenprijzen in augustus 2016 zijn positief. Het aantal woningverkopen steeg naar 19.975. Huizenprijzen stegen met 6 procent ten opzichte van augustus 2015.

Column

Duracell-konijntjes, of juist niet? (Dutch)

Velen onder u kennen wellicht nog wel de reclame van de batterijenfabrikant: konijntjes die als een gek aan het trommelen zijn totdat de batterijen op gaan. De leden van het huidige kabinet sloegen aan het begin van deze regeerperiode ook vol op de trom: over bezuinigen en ‘de schatkist weer op orde krijgen’. Maar zijn het nu Duracell-konijntjes of hebben ze batterijen waarmee ze de eindstreep niet halen?

Special

Repareren of prepareren (Dutch)

Het kabinet Rutte II is de afgelopen jaren hard in de weer geweest met structurele hervormingen van de economie. Op een aantal terreinen zijn daar behoorlijke vorderingen geboekt. De vraag die echter blijft hangen, is of al deze inspanningen het gewenste resultaat hebben opgeleverd.

Column

Kabinet, geef geen cadeautjes maar investeer (Dutch)

De goednieuwsshow van Prinsjesdag maskeert het feit dat Nederlandse huishoudens nog steeds kwetsbaar zijn voor tegenslag, vinden Barbara Baarsma en Hans Stegeman.

Special

Hoe kunnen we zorgen voor meer inkomen deze eeuw? (Dutch)

Het reëel besteedbare inkomen van huishoudens is sinds het begin van deze eeuw nauwelijks toegenomen. Dit terwijl het totale reële inkomen per hoofd van de bevolking wel is gestegen. Hoe kan dat?

Economic Quarterly Report Dutch version

Faltering global economy now also spreads to the Netherlands

The Dutch economy is expected to grow in by 1¾ per cent in 2016 and 1½ per cent in 2017. Compared to the forecasts in our previous Quarterly Report, economic growth will be lower. This is mainly due to slower growth at the Netherlands’ major trading partners.