RaboResearch - Economic Research

Country Report

Country Report Netherlands

After two consecutive years of contraction, the Dutch economy is expected to grow again this year and in 2015. Domestic demand will gradually improve, but growth will remain restrained due to deleveraging.

Economic Comment

Nederlands producentenvertrouwen zakt iets terug (Dutch)

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in april licht gedaald naar 0,3, vergeleken met 1,1 in maart. Het huidige niveau van het producentenvertrouwen wijst op een aanhoudende groei van de productie in de maakindustrie.

Column

Ongelijkheid en groei (Dutch)

Ongelijkheid en economische groei hebben veel met elkaar te maken. Dat leert in ieder geval het nieuwe boek van de Franse econoom Thomas Piketty. De inkomensongelijkheid is in het Westen de afgelopen tientallen jaren aanzienlijk toegenomen. Hiervan ligt de oorzaak in een verschil tussen vermogensopbrengsten en economische groei. Dit is een zelfversterkend proces. Alle reden om weer heel goed na te denken over de gevolgen van ongelijkheid.

Economic Comment

Nederlandse woningmarkt sterk van start in 2014 (Dutch)

De NVM-cijfers over het eerste kwartaal van 2014 zijn positief. Het aantal koopovereenkomsten bij NVM-makelaars nam verder toe en de mediane huizenprijs vertoont de eerste stijging op jaarbasis sinds 2010.

Column

Beter slecht voorspellen dan in het duister tasten (Dutch)

Economen zijn slecht in het doen van voorspellingen. Velen vragen zich af of we ons daar eigenlijk wel met dat voorspellen bezig moeten houden. Ik denk van wel. Beter een slechte voorspelling dan helemaal in het duister tasten.

Economic Update Dutch version

The Netherlands: growth figures higher again

According to the second growth estimate of Statistics Netherlands, the Dutch economy grew in the last quarter of 2013 by 0.9% q-o-q (compared to 0.7% in the flash estimate). Growth figures for the remaining quarters of 2013 remain unchanged.