RaboResearch - Economic Research

Economic Quarterly Report

Geopolitieke spanningen risico voor economisch herstel (Dutch)

Geopolitieke spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten vormen steeds nadrukkelijker een risico voor het wereldwijde economische herstel. Ook de Nederlandse economie ondervindt hier hinder van.

Economic Quarterly Report

Rente en valuta: capituleert de markt? (Dutch)

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat ook wij verrast zijn door de kracht waarmee de rentes in de eurozone in afgelopen maanden naar beneden zijn gekomen en met name de vervlakking van de curve die dit teweeg heeft gebracht. Capituleert de markt?

Economic Quarterly Report

China: geleidelijke afzwakking (Dutch)

De huizenmarkt in China zwakt verder af. Nu de overheid terughoudender lijkt in het lanceren van nieuwe stimuleringsmaatregelen, ligt na een opleving van de economische groei in het tweede kwartaal een geleidelijke afzwakking in de tweede helft van 2014 en in 2015 voor de hand.

Economic Quarterly Report

Herstel Nederlandse economie zet voorzichtig door (Dutch)

Ondanks een terugval in het eerste kwartaal van dit jaar zal het Nederlandse BBP-volume in 2014 groeien met naar verwachting ½%. Het herstel van de Nederlandse economie heeft plaats tegen de achtergrond van een zwak groeiende mondiale economie.

Economic Quarterly Report

Rente en valuta: doorgaan tot het gaatje (Dutch)

Onvrede met de recente lage inflatiecijfers en de (te) sterke euro waren voor de ECB Beleidsraad in juni aanleiding om met een reeks van nieuwe beleidsmaatregelen het risico op een ‘neerwaartse’ spiraal van lagere inflatie en inflatieverwachtingen in te dammen. Wij zien ruimte voor een verdere verbetering van het sentiment, want het is duidelijk dat de ECB bereid is tot het gaatje te gaan.

Economic Report

How to tackle the ‘Custo Brasil’

Due to the so-called “Custo Brasil” Brazil is a relatively expensive place to do business. Three important growth bottlenecks are primarily responsible for this Custo Brasil: the tax system and red tape, lack of good infrastructure and human capital constraints.

Economic Report

Democracy, Brazilian style

Brazil’s political system generally makes it difficult and time-consuming to implement far-reaching reforms. Furthermore, the system seems to be affected by a lot of patronage and corrupt practices. In this report we explain why this is the case.

Economic Report

Brazil’s social challenges

In the past decade, Brazil has managed to substantially bring down its traditionally high levels of inequality and poverty. However, inequality is still high and relatively weak public services result in institutional inequality.

Economic Report

Brazil’s economic model: In need of a revamp

The recent performance of the Brazilian economy has been disappointing. We conclude that consumption and commodity exports cannot continue to drive growth. To reinvigorate its economic model Brazil needs to increase investment and productivity.

Economic Report

Brazil’s macro economy, past and present

Brazil’s has turbulent macroeconomic history. Since the launch of the Plano Real in 1994, Brazil’s macroeconomic environment has become increasingly. However, more recently growth has disappointed.