Special
Digitaal centralebankgeld: waar gaat het over? (Dutch)
Er is nog veel onduidelijk over digitaal centralebankgeld. Deze special is een inleiding tot een reeks waarin veel, zo niet alle aspecten van CBDC zullen worden besproken.
Special
Er is nog veel onduidelijk over digitaal centralebankgeld. Deze special is een inleiding tot een reeks waarin veel, zo niet alle aspecten van CBDC zullen worden besproken.
Special
China loopt voorop met de invoering van digitaal centrale bankgeld. China benadert dit vooral vanuit de optiek: kan een digitale munt bijdragen aan versterking van de positie van ons in de wereld?
Special
Door de komende jaren de Europese begroting te financieren via de uitgifte van obligaties en de centrale bank tegelijkertijd kortlopend geldmarktpapier uit te laten geven, slaat men drie vliegen in één klap.
Special
Door de coronacrisis gaan er weer stemmen op dat Italië de eurozone maar beter kan verlaten. De euro opgeven is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan en brengt hoge kosten en risico’s met zich mee. Voor Italië zelf, maar ook voor de achterblijvers.
Special
De coronacrisis verandert ons betaalgedrag. Het gevaar bestaat dat, als het gebruik van cash afneemt, sommige mensen niet meer kunnen meedoen. Een slimme vorm van digitaal centralebankgeld kan helpen.
Special
Modern Monetary Theory stelt dat overheden hun uitgaven onbeperkt monetair kunnen financieren. Dit klopt niet. Hoewel het goed is dat MMT meer aandacht besteedt aan begrotingsbeleid en de financiering ervan, schiet MMT als theorie tekort.
Special
Over depositogarantie en resolutie bestaan veel misverstanden. In deze special wordt uitgelegd hoe het achter de schermen werkt.
Special Dutch version
The US dollar has been the global anchor currency since 1944. This gives the US certain advantages, but it also brings negative consequences for international stability. The global economy needs a new anchor, independent from an individual country.
Special Dutch version
With a thought experiment we show how Italy could fall out of the Eurozone ‘by accident’. Many wrong policy decisions appear necessary to reach that point. So the risk that it will happen is extremely low.
Special
Om te begrijpen hoe protectionistisch beleid uitwerkt moet niet alleen naar handel, maar ook naar de spreiding van directe buitenlandse investeringen (DBI) worden gekeken. Die data worden vertekend door fiscaal gedreven ‘omwegen’, waardoor DBI-statistieken slecht inzicht geven in de locatie van DBI.
Special
Vrijhandel is voor vrijwel iedereen voordelig. De meeste landen hebben ooit gebruik gemaakt van invoertarieven. Toch is het een lomp middel, dat onvoorspelbare, negatieve effecten zal hebben. Beleidsmakers weten dit. Dat geeft reden tot hoop.
Special
Europa heeft heel veel aan het Verenigd Koninkrijk te danken. Laten we dat niet vergeten, mochten de Britten zich bedenken en alsnog in de EU willen blijven.
Special
Wereldwijd proberen beleidsmakers chartaal geld te ontmoedigen, om criminaliteit terug te dringen en ruimte te maken voor het monetaire beleid. Maar voorlopig is het gebruik van chartaal geld nog hardnekkig.