Economic Report
Kan digitaal centralebankgeld de financiële inclusie bevorderen? (Dutch)
CBDC kan helpen om mensen zonder bankrekening aan te sluiten op het girale geldstelsel. Dit speelt overigens vooral in opkomende markten.
Economic Report
CBDC kan helpen om mensen zonder bankrekening aan te sluiten op het girale geldstelsel. Dit speelt overigens vooral in opkomende markten.
Economic Report
Politiek onafhankelijke centrale banken hebben de afgelopen decennia een belangrijke bijdrage geleverd aan het terugdringen van de inflatie. Nu eerder deflatie het probleem is, gaan er stemmen op om de centrale bank weer onder politieke controle te brengen.
Economic Report
Een belangrijk argument vóór CBDC is dat mensen steeds minder contant geld gebruiken. Bij nadere beschouwing blijkt echter, dat mensen nog steeds contant geld aanhouden, ook in ons land of Zweden. Contant geld is dus nog lang niet verdwenen. Dus dit argument overtuigt niet echt.
Economic Report
China voert wellicht volgend jaar een nieuwe digitale munt in, de DCEP. De DCEP kan de internationale positie van de renminbi vergroten, vooral in de handel tussen China en zijn buitenlandse handelspartners. Dit kan ten koste gaan van de internationale positie van de euro.
Economic Report
Er worden veel argumenten vóór de invoering van CBDC aangevoerd. Die zetten we in deze special op een rijtje.
Special
Er is nog veel onduidelijk over digitaal centralebankgeld. Deze special is een inleiding tot een reeks waarin veel, zo niet alle aspecten van CBDC zullen worden besproken.
Column
China loopt internationaal voorop met de invoering van digitaal centralebankgeld. De Chinese autoriteiten benaderen deze vraag vooral vanuit de optiek: kan een digitale munt bijdragen aan versterking van positie van China in de wereld?
Special
China loopt voorop met de invoering van digitaal centrale bankgeld. China benadert dit vooral vanuit de optiek: kan een digitale munt bijdragen aan versterking van de positie van ons in de wereld?
Column
Europa is een beetje als water uit de kraan. Iedereen heeft er voordeel van, maar veel mensen zijn zich daar nauwelijks van bewust. Misschien moet Europa daarom eens grootschalig uitpakken en alle Europeanen een cadeautje geven dat voelbaar is in de portemonnee.
Special
Door de komende jaren de Europese begroting te financieren via de uitgifte van obligaties en de centrale bank tegelijkertijd kortlopend geldmarktpapier uit te laten geven, slaat men drie vliegen in één klap.
Special
Door de coronacrisis gaan er weer stemmen op dat Italië de eurozone maar beter kan verlaten. De euro opgeven is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan en brengt hoge kosten en risico’s met zich mee. Voor Italië zelf, maar ook voor de achterblijvers.
Special
De coronacrisis verandert ons betaalgedrag. Het gevaar bestaat dat, als het gebruik van cash afneemt, sommige mensen niet meer kunnen meedoen. Een slimme vorm van digitaal centralebankgeld kan helpen.
Column
Monetaire financiering komt vaker voor in de geschiedenis. Het is potentieel gevaarlijk, maar meestal leidt het niet tot hoge inflatie. Onder bijzondere omstandigheden, zoals oorlogen en nu de coronacrisis, is de inzet ervan goed te rechtvaardigen, ook voor de ECB.
Economic Comment
De ECB bezit inmiddels 20% van de publieke schuld van de EMU-landen. Door een deel van deze schuld weg te strepen kan de ECB helpen om begrotingsruimte te creëren. Het vergt goede afspraken, maar landen kunnen dan wel de financiële gevolgen van de coronacrisis opvangen.
Column
Het gebruik van contant geld in ons land loopt terug. Grote betalingen worden al heel lang vooral via de bank afgewikkeld. Aan de toonbank was contant geld tot voor kort nog wel dominant bij kleinere transacties. Maar sinds de komst van de contactloze betaling neemt het gebruik van cash ook hier snel af.