Special
Heeft CBDC invloed op het monetaire beleid? (Dutch)
In een wereld zonder cash opent digitaal centralebankgeld (CBDC) nieuwe mogelijkheden voor het monetaire beleid. Maar centrale banken zijn terughoudend.
Special
In een wereld zonder cash opent digitaal centralebankgeld (CBDC) nieuwe mogelijkheden voor het monetaire beleid. Maar centrale banken zijn terughoudend.
Special
Over geldschepping en de rol van de banken daarin bestaan veel misverstanden. In deze Special trachten we deze misverstanden uit de weg te ruimen. Daarbij gaat het niet alleen om het proces van geldschepping, maar ook over de kredietverlening.
Special
Prijzen zijn altijd in beweging. Prijsstabiliteit betekent dus niet dat alle prijzen stabiel zijn. Inflatie en deflatie hebben gevolgen voor de inkomens- en vermogensverdeling. Iedereen wordt in meer of mindere mate geraakt door prijsstijgingen of –dalingen. Soms kun je je er tegen beschermen, maar de economisch zwakkeren zijn het meest kwetsbaar.
Special
De coronacrisis verandert ons betaalgedrag. Het gevaar bestaat dat, als het gebruik van cash afneemt, sommige mensen niet meer kunnen meedoen. Een slimme vorm van digitaal centralebankgeld kan helpen.
Special
Wereldwijd proberen beleidsmakers chartaal geld te ontmoedigen, om criminaliteit terug te dringen en ruimte te maken voor het monetaire beleid. Maar voorlopig is het gebruik van chartaal geld nog hardnekkig.
Special
In het rapport Samenleving en financiële sector in evenwicht gaat de WRR het ‘bankbashen’ voorbij om gezamenlijk met de financiële sector na te denken over hoe banken de samenleving optimaal kunnen bedienen. Wij pakken de handschoen graag op.
Special Dutch version
Our analysis shows that many Dutch banks that from the start focused on serving private customers and small businesses have been operating with relatively low leverage ratios for 100 years or more. This Special is intended to contribute to a more factual debate.
Special
Deze Special gaat over het door de ECB ingezette beleid van kwantitatieve verruiming, de effectiviteit en bijwerkingen ervan en over de beleidsopties die de ECB nog resten. Slaagt het beleid erin om met monetaire middelen de economische groei aan te wakkeren en het inflatieniveau omhoog te krijgen en welke alternatieven zijn er?
Special
Invoering van full reserve banking brengt niet alleen voordelen, maar ook nadelen met zich mee. Procycliciteit wordt niet volledig uitgebannen, klantvrijheid wordt sterk ingeperkt en verlegging van activiteiten naar het niet-gereguleerde deel van het financiële stelsel wordt in de hand gewerkt. De voorgestelde grotere rol voor de overheid in het geldscheppingsproces is omstreden.
Special Dutch version
The Dutch economy is forecast to grow by 2½% in 2016, after projected growth of 2% in 2015. This growth is broad-based. The global economy is continuing to grow at a reasonable pace, but it is not really taking off unaided.
Special Dutch version
Like the rest of the eurozone, the Dutch economy will grow faster in 2015 than it did in the year just past. But growth will remain low, and unemployment high. Low inflation puts the ECB under increasing pressure to start large scale quantitative easing.
Special Dutch version
In the Outlook publication, Rabobank presents her yearly economic predictions for the coming year. The macroeconomic ‘Outlook 2015’ is published alongside the Thematic booklet ‘Prosperity in the new economic reality’.