Special
De transitie naar een duurzame en inclusieve economie stagneert (Dutch)
De transitie van het Nederlandse bedrijfsleven naar een duurzame en inclusieve economie stagneert. Dat is jammer want deze transitie staat omzetgroei niet in de weg.
Special
De transitie van het Nederlandse bedrijfsleven naar een duurzame en inclusieve economie stagneert. Dat is jammer want deze transitie staat omzetgroei niet in de weg.
Special
Coalitie zet stappen op belangrijke dossiers zoals klimaat, economisch verdienvermogen, arbeidsmarkt en woningmarkt, maar het tempo had hoger gekund. Een belastinghervorming en een integrale visie op brede welvaart ontbreken.
Special
Ook na het loslaten van het thuiswerkadvies door de overheid zullen veel Nederlanders blijven thuiswerken. Wel zullen er grote verschillen tussen sectoren en tussen groepen werknemers optreden.
Special
Een heet hangijzer in de discussie over coronasteun aan bedrijven is in hoeverre de maatregelen niet-levensvatbare ondernemingen overeind houden. Uit empirisch onderzoek blijkt juist dat beter gemanagede bedrijven eerder steun ontvangen.
Special
Om competitief en relevant te blijven, zullen bedrijven mee moeten in de transitie naar een nieuwe economie; die duurzaam en inclusief is. Met nieuwe data meten we deze nieuwe economie. Wat blijkt? Het Nederlandse bedrijfsleven scoort ‘maar’ net een voldoende; een 5,7. Er moeten dus nog bergen verzet worden.
Special
De coronacrisis maakt een anderhalvemetereconomie noodzakelijk. Wij rekenen uit hoeveel banen thuis of op minstens anderhalve meter afstand kunnen worden uitgeoefend. Hiermee maken we een inschatting van de omvang van de anderhalvemetereconomie.
Special
De coronacrisis stelt Nederland voor keuzes die een langdurige impact op de samenleving zullen hebben. Middels scenarioanalyse wordt duidelijk wat die keuzes en hun mogelijke impact kunnen zijn.
Special
Veel industriebedrijven zijn onvoldoende voorbereid op technologisering, handelsspanningen en de duurzaamheidstransitie. Betere managementpraktijken zijn belangrijk voor de toekomstbestendigheid van industriebedrijven.
Special
Er is steeds meer data beschikbaar voor bedrijven om belangrijke beslissingen op te baseren. Niet alle bedrijven doen dat. De adoptie van data-gedreven besluitvorming wordt vooral belemmerd door matig personeelsmanagement.
Special
De Brainport doet er goed aan een brede welvaartsagenda te ontwikkelen. Om de economische vitaliteit de komende jaren te borgen is namelijk ook aandacht nodig voor de welvaart in de regio in brede zin.
Special
Economische groei wordt op lange termijn bepaald door de groei van arbeid, kapitaal en totale factorproductiviteit (TFP). De bbp-groei is gemiddeld 1,0 procent. Arbeid draagt tot 2030 gemiddeld negatief bij aan de groei; kapitaal en TFP positief. Voor die laatste zijn investeringen in kennis en innovatie cruciaal.
Special
Het kabinet heeft een CO2-belasting voor de industrie aangekondigd. In dit artikel leggen we uit wat het met de belastingopbrengsten zou kunnen doen en welke effecten de individuele opties hebben.
Special
De managementkwaliteit van retailers is lager dan die van industriebedrijven. Om de managementkwaliteit te verhogen kunnen retailers leren van hun industriecollega’s, maar moeten ze zich eerst bewust worden van de kwaliteit van hun huidige praktijken.
Special Dutch version
For the first time the quality of management practices in the Dutch manufacturing sector has been measured in an internationally comparable way. Dutch management is ranked sixth worldwide, behind the United States, Sweden and Germany.