Economic Report
Kan digitaal centralebankgeld de financiële inclusie bevorderen? (Dutch)
CBDC kan helpen om mensen zonder bankrekening aan te sluiten op het girale geldstelsel. Dit speelt overigens vooral in opkomende markten.
Economic Report
CBDC kan helpen om mensen zonder bankrekening aan te sluiten op het girale geldstelsel. Dit speelt overigens vooral in opkomende markten.
Economic Report
Een belangrijk argument vóór CBDC is dat mensen steeds minder contant geld gebruiken. Bij nadere beschouwing blijkt echter, dat mensen nog steeds contant geld aanhouden, ook in ons land of Zweden. Contant geld is dus nog lang niet verdwenen. Dus dit argument overtuigt niet echt.
Economic Report
China voert wellicht volgend jaar een nieuwe digitale munt in, de DCEP. De DCEP kan de internationale positie van de renminbi vergroten, vooral in de handel tussen China en zijn buitenlandse handelspartners. Dit kan ten koste gaan van de internationale positie van de euro.
Economic Report
Er worden veel argumenten vóór de invoering van CBDC aangevoerd. Die zetten we in deze special op een rijtje.
Special
Er is nog veel onduidelijk over digitaal centralebankgeld. Deze special is een inleiding tot een reeks waarin veel, zo niet alle aspecten van CBDC zullen worden besproken.
Special
China loopt voorop met de invoering van digitaal centrale bankgeld. China benadert dit vooral vanuit de optiek: kan een digitale munt bijdragen aan versterking van de positie van ons in de wereld?
Special
Door de komende jaren de Europese begroting te financieren via de uitgifte van obligaties en de centrale bank tegelijkertijd kortlopend geldmarktpapier uit te laten geven, slaat men drie vliegen in één klap.
Special
De coronacrisis verandert ons betaalgedrag. Het gevaar bestaat dat, als het gebruik van cash afneemt, sommige mensen niet meer kunnen meedoen. Een slimme vorm van digitaal centralebankgeld kan helpen.
Column
Het gebruik van contant geld in ons land loopt terug. Grote betalingen worden al heel lang vooral via de bank afgewikkeld. Aan de toonbank was contant geld tot voor kort nog wel dominant bij kleinere transacties. Maar sinds de komst van de contactloze betaling neemt het gebruik van cash ook hier snel af.
Video Dutch version
Economists Wim Boonstra and Lisanne Spiegelaar discuss the Libra, and why this initiative could potentially fly.
Special
Modern Monetary Theory stelt dat overheden hun uitgaven onbeperkt monetair kunnen financieren. Dit klopt niet. Hoewel het goed is dat MMT meer aandacht besteedt aan begrotingsbeleid en de financiering ervan, schiet MMT als theorie tekort.
Special
Over depositogarantie en resolutie bestaan veel misverstanden. In deze special wordt uitgelegd hoe het achter de schermen werkt.
Column
De Libra houdt de gemoederen sterk bezig. Toch zou de Libra in handen van het IMF aan een meer stabiele mondiale financiële architectuur kunnen bijdragen.
Economic Report
De WRR bepleit invoering van digitaal centralebankgeld (CBDC). Dit is een forse verandering van het financiële stelsel. Het leidt tot hoge kosten, kan de stabiliteit ondermijnen en noopt tot een nieuwe inrichting van het bancaire toezicht. Goed idee?