RaboResearch - Economic Research

Sjoerd Hardeman

Senior Economist

Sjoerd Hardeman works as an senior-economist at RaboResearch Netherlands.

Experience: Senior Economist at RaboResearch, CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis, European Commission,  Eindhoven University of Technology

Expertise: RaboResearch, Dutch economy, Data, Industrial organization, Political economics, Regional economics

Sjoerd has 10 years of experience in academic and applied economic research. What enthuses him is translating abstract economic trends and developments into real world implications for firms and policy makers. More than anything else Sjoerd finds it important that his talks offer ‘food for thought’ , triggering lively conversations. Due to his work in a wide range of professional settings he can easily associate with different audiences.

Publications Sjoerd Hardeman

Special

Laat herstel brede welvaart niet weer tien jaar duren (Dutch)

Om het herstel van de brede welvaart niet weer tien jaar te laten duren, zijn investeringen hierin hard nodig. Het verleden wijst namelijk uit dat herstel van crises lang duurt en de eerste haarscheurtjes van de coronapandemie zijn al zichtbaar.

Economic Report

Corona weegt op geluksgevoel Rotterdammers (Dutch)

De brede welvaart is in regio Rotterdam lager dan gemiddeld in Nederland. En net als in Nederland als geheel, zijn de eerste haarscheurtjes als gevolg van de coronacrisis zichtbaar. Op alle dimensies van brede welvaart ging Rotterdam erop achteruit.

Special

Coronasteun belandt bij beter gerunde bedrijven (Dutch)

Een heet hangijzer in de discussie over coronasteun aan bedrijven is in hoeverre de maatregelen niet-levensvatbare ondernemingen overeind houden. Uit empirisch onderzoek blijkt juist dat beter gemanagede bedrijven eerder steun ontvangen.

Special

Coronacrisis splijtzwam voor transitie naar een nieuwe economie (Dutch)

Om competitief en relevant te blijven, zullen bedrijven mee moeten in de transitie naar een nieuwe economie; die duurzaam en inclusief is. Met nieuwe data meten we deze nieuwe economie. Wat blijkt? Het Nederlandse bedrijfsleven scoort ‘maar’ net een voldoende; een 5,7. Er moeten dus nog bergen verzet worden.

Special

De Achterhoek: eerste tekenen van een lagere brede welvaart (Dutch)

De brede welvaart is in de Achterhoek hoger dan gemiddeld in Nederland. Vooral op de dimensie huisvesting, sociale contacten en veiligheid scoort de regio veel beter. Maar net als in de rest van het land, zijn de eerste haarscheurtjes in de brede welvaart zichtbaar.

Economic Report

Effect van corona op brede welvaart in Regio Zwolle (Dutch)

De brede welvaart is in Regio Zwolle hoger dan gemiddeld in Nederland. Maar net als in Nederland als geheel, zijn de eerste haarscheurtjes zichtbaar. Op alle dimensies van brede welvaart ging de regio erop achteruit.

Special

Brede welvaart in Oost-Nederland (Dutch)

In Oost-Nederland is de afgelopen decennia een nieuwe geografie van de economie en welvaart ontstaan: met grotere economische verschillen tussen regio’s binnen Oost-Nederland. Alle reden om in Oost-Nederland te werken aan een brede economische- en welvaartsagenda.

Column

Red het verenigingsleven, voordat het te laat is (Dutch)

De coronacrisis zet verenigingen en daarmee de sociale infrastructuur van ons land onder druk. Op korte termijn is dit niet te vermijden, maar met de juiste inzet hoeft dit niet te leiden tot permanente schade.