RaboResearch - Economic Research

Michiel van der Veen

Economist

Michiel works as an economist at RaboResearch Economic Scenarios and Projections.

He contributes among other things to the development of macro-economic and interest rate scenarios used in, for example, stress tests.

Michiel studied Economics and Finance at the University of Groningen.

Publications Michiel van der Veen

Special

The economic impact of a boycott on Russian fossil fuels

The EU is further tightening the thumbscrews on Russia. In this updated scenario analysis we take a closer look at the economic impact of an energy import ban. A decline in Eurozone GDP over the next four quarters seems all but given now.

Economic Report

Inflatiemonitor - mei 2022 (Dutch)

Inflatie is terug van weg geweest en domineert momenteel het economische nieuws. Een sterke stijging van het algemene prijspeil kan de koopkracht van huishoudens uithollen en de winsten van bedrijven aantasten. In deze maandelijkse inflatiemonitor voor de Nederlandse economie geven we duiding aan de inflatiecijfers en presenteren we onze inflatieverwachtingen.

Economic Report

Inflatiemonitor Nederland - april 2022 (Dutch)

Inflatie is terug van weg geweest en domineert momenteel het economische nieuws. Een sterke stijging van het algemene prijspeil kan de koopkracht van huishoudens uithollen en de winsten van bedrijven aantasten. In deze maandelijkse inflatiemonitor voor de Nederlandse economie geven we duiding aan de inflatiecijfers en presenteren we onze inflatieverwachtingen. Voor meer technische informatie verwijzen we naar de laatste paragraaf van deze publicatie.

Economic Report

Inflatiemonitor - maart 2022 (Dutch)

Inflatie is terug van weg geweest en domineert momenteel het economische nieuws. Een sterke stijging van het algemene prijspeil kan de koopkracht van huishoudens uithollen en de winsten van bedrijven aantasten. In deze maandelijkse inflatiemonitor voor de Nederlandse economie geven we duiding aan de inflatiecijfers.

Special

Ukraine War/Sanctions: How We Would Pay for the War?

Fears of a Russian invasion of Ukraine linger despite recent possible de-escalation. RaboResearch has modelled the macroeconomic impact of three war scenarios. Worryingly, we see a high risk/reward scenario for Russia rather than just downside or for a more violent world order.

Economic Update

Inflatiemonitor Nederland (Dutch)

In deze maandelijkse inflatiemonitor duiden we de cijfers en geven we onze verwachting over de toekomstige ontwikkeling van de prijzen.

Economic Comment

Covid-19 economisch dashboard: hoe staat Nederland ervoor? (Dutch)

In deze publicatie presenteren wij periodiek een reeks grafieken, die samen een zo actueel mogelijk beeld geven van de Nederlandse economie in de context van de coronacrisis. Wij kijken bijvoorbeeld naar cijfers over mobiliteit, vertrouwen bij producenten en consumenten, maar ook werkgelegenheid, huizenprijzen en handel.