RaboResearch - Economic Research

Carola de Groot

Senior Economist

Carola de Groot works as a senior economist housing market at RaboResearch Netherlands.

Carola is interested in the housing market behaviour of households: which choices do they make given their housing preferences, income and (regional) housing market circumstances.

Carola studied Economics at the VU University Amsterdam, with a specialisation in Spatial Economics. After her study, she worked from 2005 till 2019 as a housing researcher at the PBL Environmental Assessment Agency. In 2011 she finished her PhD research regarding the gap between housing preferences and actual housing market behaviour at the University of Amsterdam.

Publications Carola de Groot

Economic Report

Help middeninkomens op het droge op woelige woningmarkt (Dutch)

Middeninkomens hebben veel last van het woningtekort en het ontbreken van een volwaardige en betaalbare vrijehuursector. Het is essentieel dat de nieuwbouwproductie snel omhoog gaat en dat het kabinet de hypotheekrenteaftrek verder afbouwt.

Economic Report

Verduurzamen van huizen: bereidheid is er, nu het tempo nog! (Dutch)

Om na de coronacrisis het verduurzamingstempo op te voeren, moeten huiseigenaren beter worden geïnformeerd over de mogelijkheden en voordelen van verduurzamen. De timing hiervan luistert nauw: vooral verhuis- en onderhoudsmomenten lijken kansrijk.

Economic Report

Ook de huizenmarkt is niet immuun voor het coronavirus (Dutch)

De huizenmarkt is niet immuun voor het coronavirus. Het virus verzwakt niet alleen de economie maar ook het vertrouwen in de koopwoningmarkt. Dit remt de huizenprijsstijging af. Maar het grote woningtekort en de lage rente beperken dit effect.

Economic Report

Reddingsboei voor de middeninkomens op de woningmarkt (Dutch)

Middeninkomens wonen steeds vaker in de vrijehuursector. Daar betalen ze al gauw de hoofdprijs vanwege het tekort aan huizen in dit segment. Om de positie van middeninkomens te versterken moeten vooral meer betaalbare (huur-)huizen worden gebouwd.